Història del far

El primer far es va construir l’any 1864, i comptava amb dos faroners dedicats al seu manteniment. Aquell va ser el primer any que els mariners que creuaven les aigües mediterrànies podien delimitar on es trobava la punta del Fangar.

Amb molta freqüència el far quedava inundat pel mar, com si el mateix far surés en aigües mediterrànies.

El 1929 es va automatitzar el seu funcionament, de manera que ja no feien falta faroners per enllumenar el mar, sinó que el far, per ell sol, feia aquesta funció. Durant la Guerra Civil espanyola es va cremar el far, i el 1956 es va restaurar i reforçar. No obstant això, no va ser fins al 1972 que es va substituir per l’actual.

Com arribar al far

El far, de 20 metres d’altura, es troba a la punta del Fangar, península arenosa d’unes 400 hectàrees. Com a curiositat podem dir que a la punta del Fangar es va rodar el videoclip de la cançó Vértigo dels cantants U2, i la pel·lícula Sàhara, protagonitzada per Penélope Cruz i Matthew McConaughey.

Per poder arribar al far heu de deixar el cotxe a l’aparcament de la platja de la Marquesa, davant del Restaurant Vascos, on després de la caminada al far podreu gaudir d’un bon arròs i un refrescant licor de crema d’arròs Segadors del Delta, ja que de ben segur us l’haureu guanyat.

Aproximadament hi ha una caminada d’una hora fins al far. S’hi arriba vorejant la platja i no es pot accedir amb vehicle ni cap altre transport, ni pel mig de les dunes, ja que la platja de la Marquesa i la punta del Fangar són espais protegits i alguns trams es troben tallats, per la qual cosa heu de passar caminant per l’aigua. Al llarg d’aquesta caminada podeu contemplar les meravelloses dunes d’arena, que són considerades les més ben conservades del litoral català i que estan delimitades pel Parc Natural del Delta de l’Ebre com a zona protegida per la nidificació d‘aus. Cal dir que Segadors del Delta dóna l’1% del benefici dels seus productes al Parc Natural del Delta de l’Ebre.

Punta del fangar

També podreu gaudir de la gran extensibilitat de la platja, on podreu remullar-vos i agafar forces per tornar a emprendre la ruta cap al far. I fins i tot, si agafeu un bon dia, podreu observar els miratges i veure reflectit el far al terra. Tot un autèntic plaer per a la vista, que us resultarà un retrobament amb vosaltres mateixos i amb la naturalesa.

Un cop hagueu arribat al far, us donem un consell: obriu bé els ulls i contempleu, feu un gir de 360º sobre vosaltres mateixos i gaudiu del meravellós espectacle que ens ha donat la naturalesa.

Des d’allí mateix podreu observar tota l’extensió del Fangar, i més enllà podreu veure els pobles de Camarles, l’Ampolla i l’Ametlla de Mar, també el Port i tota la badia, donant cabuda a un horitzó en què es mescla el mar amb el cel.